dinsdag 21 december 2010

Kerstvoorstelling met speciale talenten

Afgelopen weekend was ik bij een voorspeelmiddag in kerstsfeer, georganiseerd door Muziek Speciaal en Art Mobile. Er traden kinderen en jonge mensen op die op gewone muziekscholen buiten de boot vallen omdat zij op de een of andere manier speciale begeleiding nodig hebben. Bijvoorbeeld omdat zij autisme hebben, of een ontwikkelingsachterstand.

Heel kort samengevat: Het was prachtig!


Podiumvrees
De deelnemers varieerden sterk in leeftijd, in mogelijkheden, in repertoire, in keuze van instrumenten. Ieder liet een stukje van het eigen leerproces zien; dat maakte het levendig, ontroerend, een plezier om bij te wonen. De bekende podiumvrees was er natuurlijk ook. Zo was er het jongetje dat een kerstliedje zou zingen, maar dat niet meer op kon brengen omdat hij zo nerveus werd door de aanwezigheid van een microfoon. En het meisje dat zó zenuwachtig was dat zij haar buik vast moest houden. Toch zong ze al haar liedjes helemaal goed tot het einde uit, een knappe prestatie waar ze met een luid applaus voor beloond werd.

Talenten
Er waren ook presentaties waarbij mijn mond openviel van bewondering. De onderlinge samenwerking van het 'Klein Orkest' bijvoorbeeld, écht samenspel was het, er werd naar elkaar geluisterd, afgestemd, met concentratie gespeeld. Bijzonder waren ook de optredens van de jonge vrouw die zelf prachtige muziek componeert (en wel álle partijen, van dwarsfluit tot cello), gitaar speelt én viool. Talent is niet voorbehouden aan mensen die wel kunnen meekomen op de gewone (muziek)school!
Dat wist ik al lang, maar werd nu weer eens extra duidelijk.

Zichzelf overwinnen
Vrijwel iedereen die optrad, heeft zichzelf moeten overwinnen. Voor de één was het omgaan met het doorbreken van de normale structuur van de zondag al een hele klus. De ander moest alle zeilen bijzetten om bij de les te blijven, de volgende deed iets waarvoor hij of zij veel angst had.  Hulde aan de docenten en vooral aan Marie-Anne van Rijbroek en Eric Schulp die dit allemaal opvingen, die geruststelden waar nodig, in goede banen leidden, muzikaal bleven ondersteunen, en dat alles met veel vakmanschap, geduld en vooral veel liefde.

Ik heb er van genoten. Laten we hopen dat er steeds meer mensen opstaan om muziekles 'op maat' te gaan geven, zodat ook wanneer je moet leven met een beperking, zelf muziek maken een hobby kan worden die veel kan bijdragen aan de levensvreugde.

Meer informatie is te vinden op de websites van Muziek Speciaal, Art Mobile en Muziek ook voor jou!

6 opmerkingen:

 1. Beste Connie, fijn dat je ook zo genoten hebt. De jonge vrouw waar je over schrijft is mijn dochter van 14. Ik ben heel trots op haar. Bedankt voor je mooie woorden.
  Edith Hählen,Den Haag

  BeantwoordenVerwijderen
 2. En terecht dat je trots op haar bent Edith, wat een talent! En ze bracht het ook zo prachtig voor het voetlicht, heel bijzonder vond ik het.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Reactie via mail:
  Fijn als andere mensen dit werk ook zo waarderen.
  Fijne feestdagen en de beste wensen voor 2011!
  Groetjes,
  Berdine

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dank je wel Connie, voor je lovende woorden.
  De kinderen waren fantastisch, een ieder heeft zichzelf overtroffen, overwonnen, zichzelf overstegen.

  De ouders zijn trots, en terecht!

  Nu aan de slag met het beamer, film foto materiaal tot het realiseren van een DVD. De geluidsopnamen ( www.in-tune.nl) worden eronder geplakt en zodoende gaan we ook nog lang na- genieten van deze bijzondere kerstvoorstelling!

  Marie-Anne van Rijbroek
  Praktijk Muziek Speciaal Den Haag

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Onze zoon heeft ook deelgenomen aan het concert. En wat een feest was het om alle kinderen te zien spelen, zingen en genieten!
  Hulde aan alleen die dit mogelijk hebben gemaakt.
  Jeannette (moeder van Arjan)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @Jeannette: én hulde aan de ouders die het voor hun kind mogelijk maken hieraan deel te nemen!

  BeantwoordenVerwijderen

Plaats hier uw reactie