maandag 13 december 2010

Klankschalen

Beste lezers, ik ben nieuwsgierig naar het volgende:
Wie heeft wel eens een behandeling met klankschalen ondergaan? Hoe is dat ervaren? En welke collega gebruikt klankschalen? Wie per sé niet? En waarom wel of niet? En, is werken met klankschalen inmiddels doorgedrongen tot de muziektherapie opleidingen?
Zelf gebruik ik klankschalen graag in de therapie, het zijn vooral heel effectieve instrumenten wanneer het gaat om lichaamsbewustzijn vergroten of zintuigbeleving.
Soms echter werkt het in mijn nadeel wanneer ik vertel dat ik graag met klankschalen werk. Meteen word ik minder serieus genomen. De beeldvorming is daaraan debet. Klankschalen worden vaak omgeven met een soort aureool van heiligheid en spiritualiteit waardoor ze door een deel van de mensheid weggezet worden als 'zweverig' en 'alternatief'. Nu is het zo dat sommige klankschaalwerkers in het verleden maar wat aan rommelden. Men kocht een klankschaal, een zakje wierook, zette een advertentie en Klaar was Kees. Men deed maar wat. Niet zo verwonderlijk want zij zagen dat het 'iets' deed en men hield van de klank. Er was nog geen opleiding tot klanktherapeut, er werd geen onderzoek naar gedaan, in de muziektherapie opleidingen werd er geen aandacht aan besteed. Dit is allang niet meer zo. Een aantal mensen heeft het voortouw genomen en de klanktherapie een eigen plek en gedegen basis gegeven. Zoals bijvoorbeeld Peter Hess in Duitsland en Erik Karsemeijer in Grolloo, en nog een aantal anderen. Veel werk is door deze mensen verzet! Onderzoek, kennisbundeling, specialisaties: de klanktherapie is de kinderschoenen ontgroeid en veel mensen vinden de weg naar de klanktherapeut of naar de opleidingen. Een goede ontwikkeling vind ik. Wat ik jammer vind is dat het nu zulke verschillende stromingen lijken te zijn. De klank- en muziektherapie horen mijns inziens bij elkaar. In mij zijn ze in ieder geval al verenigd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Plaats hier uw reactie