dinsdag 7 december 2010

Over stemming en Hz

In mijn werk ben ik vaak met stemming bezig. Een doel van de muziektherapie kan zijn om de stemming van iemand positief te beïnvloeden. Daarnaast moet ik mijzelf min of meer 'stemmen' voordat ik begin. Het meest concrete werk zit in het stemmen van de instrumenten. Alleen al mijn kleine lier heeft 42 snaren, die stuk voor stuk met de stemsleutel aan- of losgedraaid moeten worden.
Meestal gebeurt dit op A=440 Hz, de stemtoonhoogte die sinds ca. 1885 voor wetenschappelijke toepassing is vastgelegd. Sommige stromingen, waaronder de antroposofische, vinden echter dat andere stemmingen soms beter passen bij  bepaalde aandoeningen, zoals bijvoorbeeld A=432 Hz. Hoewel niet iedereen het daarmee eens zal zijn, is het mijns inziens vooral een kwestie van gevoel. Van stemming zou je kunnen zeggen. 432 hz geeft mij persoonlijk een wat 'trager' gevoel. Iets wat helemaal trendy is en past in de 'slow' beweging van slow food en onthaasten. Mooi, maar ontzettend onpraktisch! Want wat te doen als meneer Jansen gezellig komt meespelen met zijn in 440 hz gestemde mondharmonica. Dan slaat menigeens stemming om van plezier in afkeer want het klinkt naar en vals. In verschillende landen hebben veel orkesten al hogere frequenties omarmd, bijv. de A=444 of zelfs 448 Hz. Dat klinkt energieker. Fijngevoelige mensen worden er echter zenuwachtig van. Zo blijft het tobben. Ik heb besloten maar voor het meest gangbare op dit moment te gaan, dus A=440 Hz . Dat is praktisch, het harmonieert met de meeste moderne instrumenten. Mijn werk wordt er minder gecompliceerd van. En dat is weer goed voor mijn stemming.

2 opmerkingen:

 1. Hallo. Ik heb vandaag een 2e hands Lier gekocht deze moet nog gestemd worden. Kun u mij vertellen hoe ik te werk ga? Alvast bedankt . Vriendelijke groet, Marielle van Haaren

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @Marielle, hoop dat het je inmiddels is gelukt, ik was een aantal dagen niet online.
   Zelf gebruik ik gewoon een chromatisch stemapparaat wat te kalibreren is (Korg Chromatic tuner CA-30). Dan stel je de A in op 440 of 432 Hz en het stemapparaat toont vervolgens hoe de andere snaren gestemd kunnen worden. Je schrijft niet of je al speelt, het is natuurlijk wel van belang om te weten welke snaar de A is zodat je een uitgangspunt hebt. Je hebt er bovendien een goede stemsleutel voor nodig, die kun je aanschaffen bij Choroi, Scorlewald, Schoorl.

   Verwijderen

Plaats hier uw reactie