dinsdag 11 januari 2011

Blogspotlight: Anne Marie van Hoeven

Om de paar weken staat er in deze rubriek iemand anders in de spotlights. Iemand die op de een of andere manier iets met het thema van deze weblog te maken heeft. Dat geeft weer andere invalshoeken en houdt deze blog levendig. Als hulpmiddel leg ik de persoon een aantal vragen voor.

Wie ben je en wat doe je?
Ik ben Anne Marie van Hoeven en ik werk als muziektherapeut vanuit mijn eigen praktijk: Ruimte, praktijk voor muziektherapie en muziekactiviteiten. Mijn praktijk is gevestigd in Dearsum, vlakbij Sneek in Friesland. Ik werk voornamelijk met kinderen met een ontwikkelings- en/of gedragsstoornis, zoals PDD-NOS en ADHD. 

Waarom muziektherapie voor deze kinderen? Deze kinderen zijn als ze bij mij komen op sociaal en emotioneel gebied uit evenwicht. Ik help ze ‘lekkerder in hun vel’ te zitten waardoor ze op school en in hun sociale omgeving beter tot hun recht komen. Daarnaast werk ik ook met jongeren en volwassenen, vaak met een vraag op het gebied van persoonlijke ontwikkeling.

Hoe doe je dat dan, kun je een voorbeeld geven?
Bijvoorbeeld een kind uitnodigen om zich te laten horen op een instrument, of juist te luisteren naar de verschillende klanken die uit één instrument kunnen komen. Wat kun je allemaal doen op en met een instrument. Onderzoeken, luisteren, spelen, de dingen laten ontstaan en genieten van wat er is.
De kleine en grote mensen met wie ik werk vinden het eigenlijk altijd fijn om met de muziek bezig te zijn. Ik werk voornamelijk individueel dus kan volledig de aandacht geven aan de persoon met wie ik op dat moment werk. De muziek is vaak ook een uitlaatklep voor de emoties en energie die op dat moment aanwezig zijn. Meestal voelt iemand zich na de therapie anders dan toen hij/zij binnenkwam; rustiger, met meer energie, sterker en blijer.

Wat trekt jou persoonlijk aan in dit werk?
Werken met muziek vind ik aantrekkelijk omdat in het samen muziek maken zichtbaar wordt hoe iemand in elkaar zit. En, heel belangrijk: als je samen muziek maakt heb je contact. Vanuit dat contact kun je dingen in gang zetten en ontwikkelen.

Waar haal jij je inspiratie uit?
Het werken met mensen geeft mij inspiratie. Ik heb veel plezier als kinderen zelf met allerlei initiatieven komen om iets te doen. Ook het werken met collega’s geeft mij energie. Verder haal ik mijn inspiratie uit het musiceren met anderen in een orkest of een klein ensemble. Wat is er toch veel mooie muziek!

Wat vind je lastig?
Soms vind ik het lastig dat ik helemaal alleen in mijn eigen praktijk werk. Als je naar een organisatie gaat om te werken ontmoet je anderen, heb je even een praatje bij de koffie, kun je ideeën opdoen en samen uitwerken, dan voel ik andere energie. Dat mis ik als ik een hele poos achter elkaar geen collega’s heb gezien of gesproken.

Wat zijn je dromen voor de toekomst en/of wat ben je aan het ontwikkelen?
Het afgelopen jaar heb ik verschillende nascholingen op het gebied van systeemtherapie en familieopstellingen gedaan. Ik droom van een combinatie maken van familieopstellingen met muziektherapie, voor kinderen, jongeren en volwassenen die daar iets aan kunnen hebben. Deze beide werkvormen kunnen elkaar versterken in hun werking. En deze droom is zeker te verwezenlijken.
Daarnaast droom ik nog van een periode in het buitenland werken, muziektherapie geven aan kinderen in een Aziatisch of Midden-/Zuid-Amerikaans land. Die droom is voor de iets verdere toekomst.

Wie zou je graag eens in deze blogspotlight willen zien?
Hier heb ik een tijdje over moeten broeden maar opeens wist ik het: Piet Koek! Die werkt bij Revalidatie Friesland in Beetsterzwaag, een ander, niet zo bekend werkveld. Een hele aardige en enthousiaste, bevlogen man. Hij weet wie ik ben, misschien helpt dat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Plaats hier uw reactie