vrijdag 7 januari 2011

Tinnitus of Oorsuizen

Van tinnitus of oorsuizen kunnen mensen enorme hinder ondervinden. Stel je voor dat je de hele dag door een overheersende fluittoon in je oor hoort, dat moet afschuwelijk zijn en grote invloed op je welbevinden hebben. Je kunt er immers niet aan ontsnappen!


Wat is het
De term 'tinnitus' staat meestal voor hinderlijk "schijngeluid", geluid dat van binnenuit komt en niet te negeren is. Er zijn veel oorzaken mogelijk voor het ontstaan van tinnitus, voor wie interesse heeft: o.a. de website Tinnitus.nl geeft er een duidelijk en uitgebreid overzicht van. Langdurige en herhaalde blootstelling aan lawaai (machines, disco!) is een grote oorzaak, en ook verhoogt de kans op oorsuizen bij het ouder worden. Slechthorendheid kan er aan gepaard gaan. Meestal komt het door beschadigingen in het laatste gedeelte van het gehoororgaan of zijn veranderingen in de zenuwbanen of de hersenen er de oorzaak van.

Hoe dan ook, het komt er op neer dat geluid waargenomen wordt zonder dat er geluid is: het gehoororgaan of de zenuwbanen geven signalen door die in de hersenen herkend worden als geluid. Doordat het zo overheersend is, worden mensen er emotioneel van, boos, verdrietig, wanhopig. De aandacht wordt steeds sterker op het geluid en de daaraan gerelateerde negatieve emoties gericht. En zorgt er voor dat het nog erger wordt.

Tinnitus Retraining Therapy
Voor zover ik weet is totale genezing nog niet mogelijk, wel vermindering van de klachten. Een gangbare behandelmethode in audiologische centra is gebaseerd op de Tinnitus Retraining Therapy van Jastreboff en Hazel. Het gaat om een aanpak op twee gebieden.
Een belangrijk onderdeel is psychische begeleiding, het op een nieuwe manier leren omgaan met het oorsuizen. Het roept immers vaak zoveel stress en emotie op dat de klachten alleen maar verergeren. Afleiding is hierin belangrijk, andere dingen doen, erop uit gaan, waardoor de aandacht verlegd wordt van het geluid naar een andere activiteit.

Daarnaast wordt de zgn. "geluidsverrijking" ingezet: een zachte ruis wordt aangeboden via een op de persoon afgestemd "suismasker". Het masker moet dagelijks minimaal 6 uur gedragen worden. Dit beïnvloedt op den duur de waarneming van de tinnitus en maakt het een stuk draaglijker.

Op die "geluidsverrijking" heeft zich een complete markt gestort leert mij een rondgang over het wereldwijde web. CD's met allerlei soorten geluiden, sferen, inclusief programma's op DVD of boeken.Wanneer je eenmaal uitgevonden hebt welk soort geluiden je kunnen helpen is dit misschien voor sommigen een goede oplossing om de hinder te verminderen.

Tomatis
Een andere bekende methode is die van Dr. Alfred Tomatis. Hier wordt vooral ingezet op het opnieuw trainen van het luistervermogen. Het zgn. Electronisch Oor wordt hierbij gebruikt. Door middel van speciale electronische filterschakelingen worden bepaalde frequenties van muziek of stem gefilterd of juist aangevuld. Hiervoor wordt vaak muziek van Mozart gebruikt.

Klankmassage
De klankmassage heeft zich eveneens verdiept in de materie en boekt inmiddels resultaat. Door een gericht gebruik van klankschalen op het lichaam, worden bepaalde hersendelen geactiveerd die te maken hebben met positieve gevoelens van innerlijke vrede, geborgenheid. Wanneer nu tegelijkertijd de aandacht op de tinnitus gericht wordt, ontstaan nieuwe verbindingen in onze hersenen. De tinnitus kan zo verbonden worden met een ontspanningsreactie en de gewenning en draaglijkheid van de tinnitus vergroten . Onderzoek hiernaar is gedaan door de Duitse KNO-arts en psychotherapeut PD Dr. Med. U.H. Ross . Sylvia Zijlstra, klankmasseur in Sneek vertaalde het artikel wat erover is verschenen in het Nederlands.

Een nare aandoening, tinnitus.Voorkomen is beter dan genezen, dus denk aan de oordoppen bij popconcerten en bij het werken met machines!

3 opmerkingen:

 1. Mag ik een aanvulling geven op je bericht? Je schrijft terecht dat ik het artikel heb vertaald. Dat deed ik n.a.v. de opleiding die ik bij dokter Ross volgde. Hij verzorgt seminars voor de beroepsvereninging, misschien heb je er wel eens over gelezen. Driemaal was ik in Duitsland voor een driedaagse scholing door hem. Ik zou het fijn vinden wanneer je vermeld dat ik zijn methodes ken en gebruik. Ik heb er al diverse mensen blij mee kunnen maken. Natuurlijk werkt het niet voor iedereen even goed, wat dat betreft verschilt het niet van aspirine.

  Vriendelijke groeten,
  Sylvia Zijlstra, www.klankmassagesneek.nl

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bij deze Sylvia, fijn dat het bij sommige mensen inderdaad aanslaat! Ik hoop dat je er nog veel meer mensen mee zult kunnen helpen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Begin augustus 2014 komt KNO arts Ross naar Nederland, om een cursus over tinnitus en klank te geven. Voor info: Sylvia Zijlstra, 06 2808 4519

  BeantwoordenVerwijderen

Plaats hier uw reactie