vrijdag 20 mei 2011

Lesgeven

Monique is 31 jaar en heeft Syndroom van Down. Ze woont samen met vijf anderen in een begeleid wonen project en werkt vijf dagen per week op een boerderij waar ze helpt bij het kaas maken. Zonder muziek vindt Monique "er niks aan". Ze kan enorm genieten van Nederlandstalig repertoire met als topfavoriet Frans Bauer. Maar daar blijft het niet bij, Monique is een groot liefhebber van klassieke muziek, ze is opgegroeid met ouders die de barokmuziek een warm hart toedragen en dit hebben zij overgedragen op Monique. Als gevolg daarvan wil zij graag blokfluit leren spelen. Ze komt bij mij op les.

Moeilijk
Al meteen stuiten we op een moeilijkheid: de pink van Monique is te kort om de lage c op de sopraanblokfluit te kunnen spelen. Op een oude, echt kleine sopranino die ik nog heb liggen lukt het net, maar die wil ze niet spelen. "Dat piept!"
Monique is praktisch en opgewekt van aard. "Dan doen we het toch zonder dat gaatje".

Uitdaging
Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Vind maar eens stukjes waarin je nooit de c hoeft te gebruiken. Aanvankelijk lukt het nog wel, leuke oefenstukjes met een omvang niet groter dan een kwint, te beginnen op de d. Maar al gauw kom je daar niet meer mee weg. Ik schrijf zelf voor haar, transponeer en pas aan, schrijf alles voor haar uit (in een samen ontwikkeld 'notenschrift' van letters met puntjes en lengtestrepen, want het normale notenschrift en ook de kleurmuziek willen niet lukken). Het kost veel tijd, en de stukjes klinken hier en daar anders dan het origineel. We moeten er samen vaak om lachen, tegelijkertijd zoeken we naar een manier om dit op te lossen. Monique denkt met mij mee.

Creatief
Zij komt zelf met een creatieve aanpak: Wanneer de c nodig is, moet ik hem spelen, zij wacht dan even. Het ei van Columbus. Dat er ook in solostukjes voor de c dan altijd iemand anders nodig is deert haar niet. 'Samen is toch veel gezelliger'. Zo geeft zij mij les, in plaats van ik haar. Wanneer ik dat tegen haar zeg, zegt ze "dat is goed, we zijn toch op de wereld om elkaar te helpen" en krijg ik een stevige omhelzing.


Interessante link: Muziek Ook Voor Jou!

2 opmerkingen:

 1. http://www.fluitstudio.nl/?page_id=87

  Ken je het fluitstudio? Voor aanpassing van instrumenten.

  Vriendelijke groet,

  Anne Kewitsch

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Anne, dank voor je reactie, handige link voor de lezers!
  Zelf ken ik deze studio wel, heb er iemand op gewezen die in rolstoel terecht kwam en dwarsfluit wilde blijven spelen. Waar het Monique betreft: de ouders wilden eerst zien of Monique het blijvend leuk zou vinden. Dus wie weet.

  Dank je wel!

  BeantwoordenVerwijderen

Plaats hier uw reactie